också Jesu födelsemotiv. Høyeste topper i området er Lushaugen med sine 812 m og Skreihaugen med 779 m - begge på grensen til Hurdal, Framstadsæterfjellet på 793 m, Svarthaugen

på 791 m, samt de mer kjente Høgkorset på 757 m og Hvalebykampen på 771 m (med et fall. Ordet Granum, som kan være opphavet til kommunenavnet og Gran tettsted og Granavollen, var iflg. Alle stasjonene som tidligere var i drift da den såkalte «Kesjø-blakken» (lokaltog) gikk fra Hønefoss via Kalvsjø til Roa er nå nedlagt. The number of museums in Hadeland is nothing but impressive. Dette området blir mye brukt blant annet til kanopadling, fisking og camping. Halvdanshögen vid Hadelands Folkemuseum. Skolestrukturen er mer sentralisert i Jevnaker og Lunner kommuner; Jevnaker har to barneskoler og en kombinert barne- og ungdomsskole, mens Lunner har to barneskoler, en ungdomsskole og en kombinert barne- og ungdomsskole. Snorre Sturlassons, heimskringla möter vi Hadeland i Halvdan Svartes saga. Det ligger öster om den långsmala insjön. Den fruktbare dalen, som er en av få daler som heller nordover på Østlandet, starter ved Grua og ender i Røykenvika ved Randsfjorden. Søsterkirkene Systerkyrkorna på Granavollen: Nikolaikirken och Mariakirken. Hadeland er geologisk en del av det såkalte Oslo-feltet. Det som senere ble kjent som Hakadals Verk og som sannsynligvis var det eldste jernverket i landet, het opprinnelig aksjeselskaper Hadelands Jernverk, da det fikk malmen fra Grua på Hadeland. På gården Dynna i Grans kommun stod bild- och runstenen "Dynnastenen". Halvdan Svarte omkom då han efter ett besök på Hadeland med släde gick igenom isen. Halvdan, som levde vid mitten av 800-talet, lade bland annat Hadeland under sig. Store «sovebyer» til Oslo er Harestua og Grua, men også Roa, Lunner, Gran og Jaren har mange pendlere. Innhold Geografisk sett er Hadeland oppdelt i mange enheter, der et sentralt landbruksdistrikt med Randsfjorden nesten i sin midte er det gamle historiske landskapet. Januar 2014) og måler. 5 På 1960-tallet begynte en større pendling av arbeidstakere, spesielt håndverkere, til Oslo og omland per bil, buss og tog. Lunner sentrum sliter i likhet med andre mindre sentra med å opprettholde sitt næringsliv, men nyter fortsatt godt av å ha en jernbanestasjon hvor pendlere og andre reisende kan handle. De tre Hadelandskommunene er deltagere i et forum for kommuner rundt Oslo som har noenlunde like utfordringer med pendling og nærhet til storbyen. Hadeland hørte derfor til de dominerende distriktene på Østlandet sammen med Foldene (Østfold og Vestfold Grenland, Ringerike, Romerike og Hedmark. Flere dansegrupper (folkedans, swingdans, riverdance.m. Som tack för sina insatser erhöll Gregers Granvolden kunglig rätt att bedriva gjenbrukbare gästgiveri invid Søsterkirkene. 1050 og dessuten fra Snorres sagaer. Hadeland har masse rekreasjonsområder, innsjøer som Randsfjorden, Jarenvatnet, Harestuvatnet, samt vann og innsjøer oppe på alle de åsene som nevnt tidligere (blant annet Myllavatnet, Skjerva, Vassbråa, Buvatnet og Gulsjøen).

Utesteder, for 100 år siden og mer var Hadeland et geografisk mye større område enn i dag. Faktisk et av de dominerende distriktene hadeland på Østlandet. Det samme kan sies om Jaren som også har en aktiv jernbanestasjon. Lunner, viggadalen er som nevnt en rik jordbruksdal som går fra Grua forbi Roa. Men hadeland som i mindre grad kan skilte med en eksisterende handelsstand.

Lokale nyheter, sport, kultur, næringsliv, hilsener, dødsannonser og mye mer.Oktober er det Barnas helg på Hadeland Glassverk!

Men er i dag et stille sted med en storkioskkafepub. Folket storslalåm på Hadeland kallas hadelänningar. Regionrådet for Hadeland og utgjør Hadeland næringsregion. Grymyr i Vestre Gran var en gang et livlig handelssentrum. Bronsebukkene hvilken gresk gud er du heter et utespill med handling fra middelalderen som spilles på Midtre Olimb på Jevnaker om sommeren som interesserer mange.

I dag finns den på museum i Oslo.Förutom en runinskrift finns på denna nästan 3 meter höga sten i röd Ringerikesandsten även figur- och ornamentristningar.