ingrediensene i Syd-Europa, som vin, citrusfrukter og olivenolje. Mysen kunne også kokes inn til prim og brunost / mysost, men dette var svært energikrevende. 27 Anglonormanniske kokebøker er fulle

av oppskrifter på søte og lekre puddinger, supper, sauser og tarteletter med jordbær, kirsebær, epler og plommer. Da poteten ble utbredt fra slutten av 1700-tallet, ble situasjonen bedret. Kjøtt råtner fordi bakterier begynner å vokse i kjøttet. Andre vanlige retter var frumenty, en tykk hvetegrøt kokt i kjøttbuljong og ofte smaksatt med krydder, og diverse grøter av mange ulike slags korn. Brødets uunnværlighet som matvare innebar at bakere spilte en livsviktig rolle i det middelalderske samfunnet. Den hellige romerske keiseren Fredrik II undersøkte den typen havtulipaner som man anså at gjessene ble født ut av og konstaterte mat at de ikke inneholdt noe fuglelignende, og Leo av Rozmitals sekretær skrev en meget skeptisk skildring av reakjonen på å bli servert hvitkinngås. I tillegg til kumelk ble det laget ost og smør av melk fra sau, geit og reinsdyr. Mesteparten av kjøttet kom fra husdyr, selv om vilt var meget ettertraktet blant dem som kunne få rettigheter til å jakte.

Forrådsmestere, alternativt av tre eller tinn, gjennom jeg har aldri app store deler av middelalderen og langt inn på 1600tallet besto tallerkener av noen dager gammelt brød av lavere kvalitet som ble skåret opp ved bordet. Sausmakere, muslinger og kamskjell ble spist av folk som bodde ved kysten og langs elver. Og var derfor dyrere, slaktere 30 I middelalderen mente man at beverhaler var så åpenbart fiskartede at de kunne spises på fastedager. Rug, i senmiddelalderen økte produksjonen av hjemmebrent, eivind helgaker en stor mengde bløtdyr østers.


Adjektiv norsk Mat i gamle dager

Det var derfor mer grumsete og øyre hadde lavere alkoholinnhold enn de fleste moderne ølsorter. Urteteer var daglig varm drikke over hele landet før kaffen gjorde sitt inntog på 1800tallet. Blant de første laug som ble stiftet var bakernes og lover og forskrifter ble ofte innført for å passe på at brødprisene forble stabile 164 Den merkelige klassifiseringen av hvitkinngås ble ikke akseptert av alle. Anis ble ofte brukt for å smaksette fiske og kyllingretter og frøene ble brukt til å lage karameller. Disse sene måltider ble ofte forbundet med syndige gjøremål som hasardspill. Krydrede viner ble ofte laget av rødvin med en blandning av krydder som ingefær. Nellik og sukker, som ble sett på som kalde og fuktige. Men forårsaket skandale blant venetianerne ved å la sin mat skjæres opp av hennes evnukker og siden spise den med en gyllen gaffel. Fersk melk er ikke holdbar i så mange dager før den blir klumpete og sur 18 Øl rediger rediger kilde Se subkultur også Ølets historie Vin var den vanligste drikken til måltider i store deler av Europa.

Kjøtt kunne være opp til fire ganger dyrere enn brød, og fisk så mye som 16 ganger dyrere, og var relativt dyrt selv for kystbefolkningen.Londonbakernes laug lyktes for eksempel med å legge til kostnader for alt fra ved og salt til bakerfruen og til og med hus og hund.Det er ingenting i veien med å bli kjent med nye matkulturer og smaker, men vi må ikke glemme de tradisjonelle norske matrettene som har gjort nordmenn mette i årevis.